Broken circle / Spiral hill

Broken circle / Spiral hill was in 1971 een tijdelijk kunstwerk van Robert Smithson in de zandgroeve van de familie de Boer in Emmen. Na zijn plotselinge overlijden in 1973 heeft men het kunstwerk gekoesterd en gepamperd. Spiral hill, toch niet meer dan een forse zandheuvel, zou vermoedelijk zijn weggewaait als ie niet was volgeplant met een taaie bodembedekker.
Van een afstand ziet Spiral Hill er uit als een exotische ongeschilde vrucht. Via een zandpaadje draai je in drie keer naar de top vanwaar je op Broken circle uitkijkt.
Ik dacht het hoogteverschil op mijn foto’s wel terug te zien. Veel eerder zie ik de afstand tot Broken circle toenemen, dat zal wel iets met Phythagoras te maken hebben…

Opvallend is dat deze Land-Art projecten eind jaren 60 begin 70 op veel support van particulieren konden rekenen. De eigenaar van de groeve in Emmen zette zijn materieel vrijwillig in om het te kunnen realiseren. Een akkerbouwer in Groningen werkte in 1969 mee aan het project van Dennis Oppenheim Directed Seeding – Cancelled Crop waarbij hij de oogst doorstreepte door er een groot kruis in te maaien.

Broken circle

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s