Ramadan

Vandaag is de Ramadan begonnen. De Studio hier ligt vlak naast een Moskee. Op zich niet verwonderlijk want daar zijn er hier heel veel van. In elke wijk is er tenminste een, 95% van de bevolking is Moslim.

Het ochtendgebed begint om ongeveer half vijf. Dan hoor je (als je al wakker bent) eerst in de verte wat gezang. Dan de elektrische klik van de geluidsinstallatie van de Moskee bij de buren, ook daar begint het gezang. Versterkt door 4 megafoons richting de windstreken.

Er zijn bij de buren drie verschillende zangers: er is er een die vrij timide klinkt, daar slaap ik nu al doorheen. Er is er ook een die constant verkouden is. De Tom Waits onder de voorzangers. Die schraapt ook zijn keel tussen de verschillende regels. Daar wordt ik zeer zeker wakker van. Nummer drie is er een met heel veel noten, de veelzanger met de boodschap. Ik hoop daar binnenkort ook doorheen te kunnen slapen.

Nu met de Ramadan is het allemaal nog vroeger: de eerste zang begint al om half drie. En dat gaat zo om het uur tot zonsopgang door.

Ergens is het een fascinerend geluid: een soort bijengezoem rond een reusachtige korf. Overal, van heel ver weg hoor je dezelfde soort zang, verschillend in kleine nuances. In ieder geval totdat de buren mee gaan doen….

De taxichauffeur Didik is christen, mijn assistente Wulan is moslim. Onderweg gaan we meestal ergens in een warung wat eten. Vandaag waren de meeste warung gesloten. De moslims vasten tijdens de Ramadan van zonsopgang tot zonsondergang. Uiteindelijk vonden we een warung waar we wat konden eten. Wulan ging ondertussen op zoek naar een plek om te bidden.

Na het werk moest op de terugweg naar Yogya ineens de radio aan. Ik had Bintangs, Cola en chips gekocht voor onderweg. Plotseling klonk er het geluid van een sirene op de radio, gevolgd door gebed: de zon was eindelijk onder. Op de achterbank ging met gesis een blikje cola open.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s