Grint

Nu ik hier alleen ben heb ik een paar keer de bus genomen om de stad uit te komen en een wandeling te maken. Het is raar om hier alleen rond te lopen. Ook anderen vinden dat: “hé mister, where is you’re friend?” Gevolgd door: “I will be you’re friend”. Mensen stoppen om me een lift aan te bieden achterop de scooter.”No no, jalan jalan” (wandelen) Kijken ze me ongelovig aan en beginnen te lachen. Rare Hollander!

Langs de rivier zie je overal mensen die grint aan het verzamelen zijn. Vlotten van oliedrums en autobanden. Iemand in het water die steeds onderduikt om met een blik grint omhoog te komen. Tanden bruin van het roken (het lijkt onmogelijk roken met zo’n baan) en inkomsten ongeveer 20.000 roepiah per dag.( twee euro)

Wat er precies gebeurt met al dat grint is een raadsel, misschien verdwijnt het in het asfalt van de wegen. Verderop is een familie aan het graven op een droger stuk van de rivier. Ronde afgesleten stenen worden daar opgegraven en in manden op het hoofd weggedragen. Kleine trucks rijden rond om het materiaal verder af te voeren.

Bij het strand aangekomen is een herder bezig een groep van ongeveer15 ossen te laten grazen op een kwelderachtig stuk land achter de duinen, of er loopt iemand met twee geiten aan een lijband. Aan de rivierzijde, daar waar de rivier in zee stroomt, is men bezig garnalen te vangen. Overal zijn mensen!

Al een paar dagen goed kunnen werken. ‘s Ochtends vroeg op pad. Half vijf op. Om vijf uur staat hier mijn taxi klaar met mijn nieuwe assistente Wulan. (studente fotografie, 1 meter 58, haar engels is OK en ze is op de hoogte van het landschap rond Yogya. Ik ga niet bij haar achterop de scooter, te weinig massa van voren) ‘s Ochtends weinig wind. Alleen aan het strand kunnen vliegeren. Midden op de dag is het hier bijzonder heet en staat de zon erg hoog dus niet al te best voor fotografie. Tijd voor siësta. In de middag na twee uur wordt het beter en neemt de wind toe.

Prachtige locatie gevonden bij Panggang: volledig gecultiveerde heuvels, terrassen rondom afgezet met lavasteen. Er wordt cassave en papaja geteeld en een soort balsemachtig lekker ruikend boomgewas, cajeputi. Veel klimmen en klauteren en tussen de (lage) boompjes door manoeuvreren. Vandaag overal spierpijn….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s