Merapi

Woensdag hebben we een taxi gebeld voor een rit naar de Merapi. De Merapi is de actieve vulkaan van bijna drieduizend meter hoog, op ongeveer 25 kilometer afstand van Yogya.

In feite ligt Yogya precies tussen de Merapi aan de ene en de Indische Oceaan aan de andere kant.  Het stratenplan hier is aangelegd in het verlengde van deze as.

Door de telefoon had ik een prijs voor de taxi afgesproken: heen en terug plus twee uur wachttijd bij een dorp op weg naar de Merapi waar we een wandeling zouden maken. Dat alles voor 150.000 rupiah, omgerekend 15 euro.

Eenmaal in de taxi lag de prijs aanmerkelijk hoger en moest er meteen wéér onderhandeld worden. Enfin, uiteindelijk konden we met de toezegging voor wat extra geld voor een pakje kretek (kruidnagelsigaretten) toch voor het afgesproken bedrag op pad.

Onderweg in de taxi heb ik de vulkaan een paar keer gezien, half versluierd door de wolken, mét rookpluim op de top.

Eenmaal in het dorpje, na de wandeling naar het uitzichtpunt, lag alles achter een dikke wolkenlaag verscholen. Pech. Maar de wandeling was mooi: prachtige bomen ( sommige in bloei en andere in herfstkleur) Metershoge bamboe en ook een groep”wilde apen” .Een soort gekuifde exemplaren die brutaal met de hele familie op het pad bleven zitten en eigenlijk de indruk wekten je portemonnee te willen rollen.

Veilig terug in het dorpje (meer een verzameling warung=eettentjes) de chauffeur van de taxi wakker gemaakt en terug naar de Cemeti Studio gereden.

Die nacht kwam de aardbeving. We lagen alle drie in bed te slapen. Juul sliep er dwars door heen, wij ontwaakten heel langzaam. Ik dacht eerst dat Marjo lag te bewegen maar ik hoorde ook veel honden blaffen en geklingel van klokken. Toen pas merkte ik dat het de grond was die bewoog, schudde. Het was even stil en het begon weer opnieuw. Angstig moment want je weet dat het een aardbeving is, maar niet hoe het zich gaat ontwikkelen. Gelukkig hield het na een paar seconden op en was alles stil. Tien minuten later hoorde ik een band ver weg in een discotheek Get Back van de Beatles spelen. Het feestje ging gewoon verder.

Vorig jaar is hier een heftige aardbeving geweest die enorme schade heeft aangericht. Nu nog zie je op heel veel plaatsen lege plekken in de straten waar huizen zijn ingestort. Mella vertelde dat ze niet meer op haar benen kon staan terwijl ze het huis uit wilde. Zo heftig was die beving.

We wilden naar de plaatselijke vogeltjesmarkt. In plaats van rijst en etenswaar zie je daar in de stalletjes bergen miereneitjes en bakken met kakkerlakken. Voedsel voor de vogels. Weinig dingen zijn zieliger als vogels in te kleine kooitjes. Of een uiltje met een ketting om z’n poot. Je kon er ook vleermuizen kopen, die hangen er omgekeerd in hun kooitjes.

Terug namen we de Becak (fietstaxi). We wilden al een keer eerder met een Becak maar toen had ik iets te ruw onderhandeld. Bij alles wat je hier doet moet je over de prijs onderhandelen. Soms wordt er gezegd: “it’s up to you” Dan is het nooit goed: je betaalt dan altijd teveel of te weinig. Maar als je wilt onderhandelen moet je een beetje de prijs kennen. Ik wilde voor 3000 rupiah mee in de Becak, maar die prijs kwam uit een oud toeristenboek. Daar werd niet eens over onderhandeld. Nu werden we het eens over een prijs van 12000 rupiah voor twee Becaks van de markt naar huis. Marjo en Juul in de ene, ik in een andere er achteraan. Het zijn doortrappers dus als de weg licht naar beneden loopt maken de chauffeurs er een gewoonte van met één been te trappen, het andere leggen ze dan te ruste op het frame.

Het zijn versierde, kleurrijke, karretjes die uit een andere tijd lijken te komen. Als ze geen ritje hebben worden de Becaks in de schaduw van een boom aan de kant van de weg geparkeerd. De chauffeurs kunnen dan in hun eigen bak gaan liggen pitten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s